Stentor

ONDERNEMERSVERENIGING

„ Samen voor één doel aan de slag, neuzen dezelfde kant op”

Giethoorn meer dan toerisme

Ondernemers in Giethoorn hebben besloten een eigen koers te gaan varen. GO is een feit. „Want wij zien internationaal nog grote kansen liggen.”
door Jolanda de Kruyf

GIETHOORN – Knallende kurken, tevreden gezichten en geheven glazen op een veelbelovende start.

Vrijdagmiddag en de vijf is in de klok – vijf over twee- , dus kom maar door met die bubbels. Er valt wat te vieren op het Zuideindigerwiede: de officiële aftrap van de Vereniging Giethoorn Onderneemt. Kortweg GO.

D! e vijf die het voorlopig bestuur vormen hebben zich niet laten afschrikken door buienradar of bijgeloof. Vrijdag de dertiende moet gewoon hun geluksdag worden. De dag waarop ondernemend Giethoorn, ’ n tikje eigenwijs misschien, al past dat ook wel bij het dorpskarakter, de handschoen oppakt. Besluit een eigen koers te gaan varen. Naast elkaar, collega’s uit alle sectoren, dat staat voorop.

Waar het kan graag samen met de ‘andere’, grote marketeers alsWaterReijk. Die hun dorp, de gemeente en streek als geheel al promoten. Maar ook dapper op eigen houtje als het moet. „Want wij zien internationaal nog grote kansen liggen. Voor dit prachtige gebied, maar ook voor Giethoorn sec.”

Horecavrouw Gabriella Esselbrugge deelt haar ambities, vult hoge glazen met ingesleten behendigheid. „ Als we samenwerken zijn we een stuk slagvaardiger”, beseft ze. „Richting gemeente Steenwijkerland, maar ook met bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop, drukwerk, aanbiedingen! .’ Zij is er één van het kwintet, dat de kop boven het maaivel! d stak. Samen met Anneke Schreur, Hendrik Smit, Roel Smit en Rhoda van Eeden. Hun handtekeningen symboliseren een nieuw tijdperk voor Giethoorn: „Toekomstbestendig, met nieuw elan. En heel nadrukkelijk bedoeld voor álle ondernemers.”

Da’s wel een puntje. „Het accent ligt hier natuurlijk vaak op recreatie en toerisme. Maar Giethoorn heeft meer in huis, telt ruim tweehonderd ondernemers waaronder opvallend veel zzp’ers die niet direct affiniteit met de toeristische sector hebben. Variërend van nagelstyliste en stratenmaker tot accountant of tekstschrijver.” De nieuwe club is daartoe onderverdeeld in drie werkgroepen; toerisme en horeca, communicatie en marketing, en overige branches.

„ Denk aan dienstverlening, bouwbedrijven.”

De kleine honderd euro per jaar die het lidmaatschap van GO met zich meebrengt moet de instap voor alle collega’s mogelijk maken.

Terug het water op. De elektrisch aa! ngedreven rondvaartboot van onze schipper snort bescheiden door een gestaag buitje. De fuut, die deze even fluisterstille als fonkelnieuwe aanwinst van punterbouwer Schreur (aangepast voor rolstoelen) ongevraagd begeleidt, heeft de zwarte kuif al glad in de plooi. Midden op het grote meer leest notaris Marjan Kroek uit Steenwijk – uit de natuurlijke habitat van haar kantoor gerukt: ‘dit is wel mijn meest bijzondere locatie ooit’ – de oprichtingsakte voor.

Nou ja, gedeeltes eruit, anders wordt ‘t natuurlijk maar taaie juridische kost daar op ‘t water.

Het is een intermezzo met een handvol aanjagers. Ondernemers die de tijd rijp vonden voor een platform. Een eigen geluid. Waarom juist nu? Of beter gezegd: waarom nu pas? Rhoda: „Elk zichzelf respecterend dorpje of stadje heeft natuurlijk een eigen ondernemersvereniging. In Giethoorn was men daar niet zo mee bezig”, schat ze.

„Het liep altijd wel, iedereen is druk met z’! n bedrijf.” Of het nou de tijdgeest is, ‘de crisis’ misschien,! of de frisse wind die een jonge generatie ondernemers door het waterdorp laat waaien? Dat laat Rhoda in ’ t midden. „ Giethoorn Onderneemt ís er nu. Het is een sneeuwbal die gaat rollen”, verwacht ze. Gabriella vult aan: „ Samen voor één doel aan de slag, neuzen dezelfde kant op. Daar draait het om.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *